środa, 12 września 2012

Z innej beczki... a raczej z piekarnika ;)

Dziś upiekłam chleb. Tym razem użyłam  piekarnika, bo i bochenek większy wtedy ;) Maszynie daję odpocząć. Przepis dość łatwy, dlatego dzielę się nim tutaj. Warto poświęcić chwilkę dla pięknego zapachu pieczonego chleba, no i oczywiście jego smaku...;)
Polecam, polecam.....:)

Przepis:
  • 20gr. drożdży,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka ciepłej wody,
Robimy z tego rozczyn i pozostawiamy na 10 minut. Następie dodajemy:
  • 1kg mąki (minus szklanka, którą wcześniej użyliśmy),
  • sól (dałam jakieś 2 łyżeczki),
  • 3 łyżki siemienia i dodatki wg uznania (ja dałam sezam),
  • 2 szklanki otrąb pszennych,
  • 3 szklanki wody,
Wymieszać całość, wygnieść. Robić to jakieś 10-15minut ;) Można też wyrobić mikserem. Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piec godzinę w 180 stopniach.

Smacznego:)




Pozdrawiam,
dikande

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz