czwartek, 12 lipca 2012

Kulinarnie...:)

Jestem fanką programu "Come dine with me". W niejednym odcinku widziałam fajne, małe naczynka do zapiekania. Zachorowałam na nie:) Udało mi się kupić takowe. Nierzadko robię w nich różne zapiekanki - na słodko i na ostro. W zależności od potrzeb naszych żołądków;)
Dziś zrobiłam mini szarlotki. Przepis jest prosty:

ciasto francuskie
jabłka
cynamon
masło 

Najpierw wysmarowałam foremki masłem, następnie wyłożyłam ciastem, napełniłam jabłkami z cynamonem (obrane, pokrojone w kostkę i uduszone w rondlu) i przykryłam paskami ciasta. Potem do piekarnika na pół godzinki i deser gotowy. Rewelacyjnie smakuje z lodami śmietankowymi....!!! Mniammm:)





Miseczki zachwycają mnie swoją prostotą i oprócz tego, że służą do zapiekania, podawania lodów, robią za dekorację :P



2 komentarze:

  1. Marta! a to wiszace serduszko to co to, skad i czy cos oznacza?? Widziala wiele takich zawieszonych na oknach w Anglii...
    Aska!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiszące serducho to zwyczajny bibelot, nie wiem by coś oznaczało;)) Teraz w Polsce modny jest styl angielski w urządzaniu wnętrz;)Marta

    OdpowiedzUsuń